Alles wat je moet weten over Dumaguete en omgeving.

Over Dumaguete

Dumaguete Official Seal

Duamguete is een kleine universiteitsstad in het zuiden van Negros Oriental. De bekendste universiteit is Silliman University, tevens de eerste protestantse en amerikaanse universwiteit in Azie.

Dumaguete staat bekend om zijn mooie dijk aan de baai. Er zijn hier eveneens vele restaurants en bars/cafe's. De dijk werd recent nog uitgebreid, zowel in noordelijke als zuidelijke richting. Je kan hier alle soorten eten vinden: Aziatisch, Westers, fast food, street food etc.

De lantaarns op de dijk werden geintroduceerd door de spanjaarden destijds ...

Dumaguete is een taxi-loze stad. Je kan je echter wel makkelijk en goedkoop verplaatsenis met publiek transport (jeepney's), tricycles en pedicaps.

Dumaguete Bell Tower

Over Dauin

Dauin Official Seal

Dauin is een klein toeristisch stadje dat populair is voor zijn duiken. Het bevindt zich ongeveer 20 km ten zuiden van Dumaguete. In Dauin zijn de meeste stranden zwart of donkerkleurig, vanwege de vulcanische oorsprong.

In Dauin kan je overnachten in alle prijscategorien. Er zijn dure resorts, meestal kort bij de kust of in de bergen, alsook goedkopere pensionetjes en goedkope accomodatie voor rugzaktoeristen (zelfs slaapzalen). Je kan er ook alle soorten eten vinden in de talrijke restaurants, cafes en bars.

Dauin staat bekend voor zijn macro / muck duiken. Het nabijgelegen Apo Island biedt een varieteit aan duiken (drift, diep, etc.) vol met koralen en zeeleven, zowel geschikt voor beginners als de meer geavanceerde duikers.Onze partner Dumaguete Divers biedt Apo Island trips op reguliere basis aan.

Dumaguete Dive Cafe - Dauin Dauin Dive Cafe - Dumaguete Divers

Hoe geraak ik in Dumaguete?

Met het vliegtuig

Dumaguete beschikt over een regionale luchthaven.

Vanuit Manila: met PAL Express of Cebu Pacific naar Dumaguete in 80 minuten.

Vanuit Cebu City: met Cebu Pacific naar Dumaguete in 35 minuten.

Er zijn ook vluchten beschikbaar vanuit Cagayan De Oro en Clark International.

Met de boot

Duamguete heeft een haven en dient als een lokale hub met boottrips naar Cebu Island, Siquijor Island, Bohol en zelfs Manila.

Vanuit het zuiden van Cebu zijn er regelmatige oversteken (roro en passagiers) tussen Bato (kant Cebu) en Tampi (kant Negros OR) en Santander/ Liloan (kant Cebu ) and Sibulan (Negros Oriental). Vanuit Sibulan kan je een jeepney nemen rechtstreeks naar het stadscentrum van Dumaguete.

Met de bus

Moalboal Ceres Bus

Er is een dagelijke busreis tussen Cebu South bus terminal en DUmagute City en andersom. Wanneer je van andere dorpen komt ten zuiden van Cebu City, kan je een bus stoppen langs de weg en vragen afgezet te worden aan Bato of Liloan haven. Van daaruit kan je dan een ferry nemen richting Negros.

Er rijden ook bussen over heel Negros en Cebu. Er zijn verschillende vertrekpunten zoals onder meer Cebu's Southern bus terminal, Bacolod & Sipalay direct naar Dumaguete and Dauin.

Andere opties

Het is ook mogelijk om je brommer / minibus over te brengen via de ferry.

Waar verblijf ik?

Duamguete heeft vele hotels in alle prijsklassen.

Als je het wat rustiger aan wilt, kan je ook verblijven in Dauin. Hier zijn vele resorts in alle prijscategorien. Wij kunnen u alvast Mahogany Upland Resort aanraden. Dit is een mooi resort in hoger gelegen Dauin maar toch nog nabij de oceaan en stranden. Ze beschikken over verblijf in verschillende prijsklassen, een groot zwembad en een goed restaurant. Je kan er ook een motor huren. Contacteer ons voor meer info en een pakket deal.

Duiken in Dauin

Dauin is een hotspot for muck - en macro duiken.

Dauin beschikt over verschillende duikshops, die een waaier van cursussen en vrijetijdsduiken aanbieden. Meestal vind je er PADI en SSI duikshops.

Duikplaatsen

Dauin

Dauin Dive Sites

Op de kaart zie je de duikplaatsen te Dauin. Er zijn duikplaatsen voor zowel beginnende duikers als de meer geavanceerde duikers. Meestal duiken we van het strand over een zandige helling tot 20-25 meter diepte. Er zijn ook koralen etc.

Apo Island

Apo Island
Apo Island Dive Sites

Ziehier de verschillende duiksites van Apo Eiland. Er zijn zowel duikeplaatsen voor beginners als voor meer geavanceerde duikers. Zo kunnen we onder andere ongeschonden koralen zien, kunnen we diep- en driftduiken doen en verschillend onderwaterleven ontdekken. We have dive sites suitable for beginners, as well as more advanced divers. Apo has all to offer a diver wants: pristine corals, drift / deep diving, turtles, other precious marine life etc.

Onze duikwinkel Dumaguete Divers biedt regelmatig trips naar Apo eiland aan Meestal doen we 2 a 3 duiken per trip met een lunch voorzien op de boot.

Duikcursussen

PADI Dive Courses

Als je nog geen duikbrevet hebt, en je wilt toch eens de wondere onderwaterwereld verkennen, dan is de PADI Open Water Diver cursus misschien iets voor u. Na deze opleiding ben je gecertificeerd om wereldwijd te duiken met een buddy. Wil je enkel een eenmalige ervaring opdoen, dan kan ik je onze DSD (Discover Scuba Dive) aanraden. Na een korte introductie nemen we je mee naar maximaal 12 meter diepte. Een prachtige ervaring!

Ook voor de reeds gebrevetteerde duikers bieden wij cursussen aan om hun skills te verbeteren en op te klimmen in de ladder van het brevettensysteem. Indien je een brevet hebt van een andere federatie dan PADI, dan schalen we je eerst in volgens het gelijkwaardige PADI brevet. Inschaling is gratis na het behalen van het volgende certificaat.

Wij bieden de volgende cursussen aan:

 • DSD - Discover Scuba Dive QR Code DSD program PADI DSD app / DSD web
 • (Junior) Open Water Diver
 • Advanced Open Water Diver
 • Rescue Diver
 • Divemaster
En de volgende 'specialties':
 • Enriched Air diver
 • Deep Diver
 • Underwater Photographer
 • Wreck Diver
 • Peak Performance Buoyancy
 • Night Diver
 • Drift Diver

In de typische PADI beginnerscursus (PADI Open Water Diver), leren we u de basis-technieken die je nodig hebt in 5 sessies in beschut water (zwembad of kalme zee). De cursus omvat ook een minimum van 4 echte openwater duiken. De eerste 2 duiken tot maximaal 12 meter diep, de laatste 2 tot maximaal 18 meter diep. Wij doen minimaal 2 duiken vanaf de boot. Dit is niet verplicht, maar wij wensen dat onze duikers ook reeds beginnende ervaring hebben met bootduiken. Dan is er ook nog een deel theorie (5 hoofdstukken) die de kandidaat moet onder de knie hebben. Dit kan je eventueel indien gewenst thuis al instuderen via e-learning, zodat wanneer je hier bent je je ten volle kan concentreren op het duiken zelf, en op je vakantie natuurlijk!

Geinteresseerd? Laat het ons snel weten!

Dumaguete

De rustige studentenstad Dumaguete is je bezoek zeker waard.

Hooogtepunten zijn onder andere Rizal Boulevard, de klokkentoren -zie foto hierboven- en de haven.

Dumaguete is ook ideaal om the shoppen. In het centrum vind je Lee Plaza waar je zowat alles kan kopen wat je kan verzinnen aan eerlijke prijzen. Je kan er ook lujnchen. Deze mall vind je op wandelafstand van Rizal Boulevard, Silliman universit, kerken, restaurants en hotels. We kunnen u ook Robinsons Place Dumaguete at Calindagan/Dumaguete Business Park aanbevelen; en ook vele andere winkels verdienen je aandacht ... !

Dumaguete

Omgeving

Malatapay Market

Malatapay Market

Een onvergetelijke ervaring! Op deze markt komen lokale mensen vanuit de naburige bergen om hun fruit, groenten, granen, mais en vis aan de man te brengen.

Meestal is het er erg druk en chaotisch. Maar voor diegenen die niet bang zijn van een beetje lokale cultuur, een must om te bezoeken! De beste lechon (speenvarken) vind je hier!

Casaroro Waterfall

Casaroro falls

In de nabijheid van Valencia, op ongeveer 9,4 km van Dumaguete, vinden we een van de mooiste en meest gefotografeerde watervallen van Negros Oriental, Casaroro waterval.

De waterval is gelegen in de diepe rotsspleten van de bergen rond Valencia. De waterval zelf is 30 meter hoog en vormt beneden een diep koudwaterbad alvorens dat het water verder naar beneden stroomt in de rivier. De waterval is vrij smal maar heeft een zeer hoog debiet.

Om de waterval te bezoeken, moet je 350 treden overbruggen gevolgd door een korte wandeling.

Stapschoenen zijn aangeraden!

Red River Waterfalls & Hot Springs

Red River Waterfalls & Hot Springs

Als je houdt van zowel koud als warm water, bezoek dan Red River (rode rivier). Je kan er zwemmen in een natuurlijk koudwaterzwembad of relaxen in de warmwaterbron.

De lokale mensen noemen deze plaats Pulangbato- pula. Bato betekent steen of rots, pula betekent rood. De rode kleur die je waarneemt komt van oxidatie van het ijzer dat aanwezig is in de rotsen. Dit kleurt rood en bruin (roestkleurig) nadat het in contact komt met de buitenlucht.

De watervallen zijn makkelijk bereikbaar. Er is een eveneens een zwembad geconstrueerd, maar er is ook nog een natuurlijke zwemvijver.

De warmwaterbronnen zijn privaat en je moet ene toegangsticket kopen. De watertemperatuur aan de bron varieert van 37.5 tot 39.5 graden Celsius.

Reken op 20 minuten rijden van Valencia.

Lake Balanan

Balanan Lake

Lake Balanan ligt aan de rand van de stad Siaton. Na een uur bereik je Siaton, daarna moet je nog een half uur rekenen om in Lake Balanan aan te komen. De tocht is adembenemend mooi, je passeert langs rijstvelden, dorpjes en mooie uitzichten.

Lake Balanan is een zoetwatermeer. Het is ontstaan na een aardbeving in 1925 die een landverzakking veroorzaakte die de Balanan rivier afdamde. Zo werd een meer gevornd van ongeveer 25 ha groot en op 285 meter boven zeeniveau.

Als je van wandelen houdt, kan je via een pad van ongeveer 4 km rond het meer wandelen. Je kan er ook watervallen bezoeken.

Je kan er ook een kano huren en zo het meer verkennen.

Er bevinden zich op deze site ook 3 infinity zwembaden.

Mt Talinis

Mount Talinis

Deze slapende vulkaan, 1864 meter hoog, is de tweede hoogste berg van het eiland Negros. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk, maar wij raden de 3-daagse tocht aan.

Twin Lakes van Balinsasayao en Danao

Mount Talinis

Niet zover ten noorden van Dumaguete vinden we het nationaal park van de twin lakes, genoemd Balinsasayao Twin Lakes Natural Park. Er zijn 2 meren, namelijk Lake Balinsasayao, samen met Lake Danao en Lake Kabalin-an. Ook de omgeving werd erkend als nationaal park door het rijke ecosysteem en zijn grote biodiversiteit.

Deze meren bevinden zich in de bergen. Het water is dus kouder, toch kan je er zwemmen, kayakken, wandelen etc.