Toerisme op de Filipijnen

Algemene informatie

De Filipijnen, officieel de Republiek der Filipijnen, zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit 7641 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo'n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km² ruim zeven maal zo groot is als Nederland en ruim negen maal zo groot als België. De Filipijnen hadden bij de laatste officiële census in 2015 bijna 101 miljoen inwoners.

Door de locatie van de Filipijnen nabij de Pacifische Ring van Vuur en de evenaar zijn de Filipijnen gevoelig voor aardbevingen en tyfoons. Deze locatie zorgt echter ook voor relatief veel natuurlijke hulpbronnen en een grote biodiversiteit.

De Filipijnen hebben door de langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse kenmerken. Zo is een groot deel van de bevolking katholiek, het is na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld

De Filipijnen kennen een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Er is sprake van een kleine, rijke elite en een groot arm deel van de bevolking dat veelal onder het bestaansminimum leeft. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied de touwtjes in handen. In de jaren 70 werd het land op dictatoriale wijze geregeerd door president Ferdinand Marcos. Diens opvolger Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke president van het land, herstelde de democratie weer, maar een economisch opleving bleef uit. Ook werden problemen, zoals de corruptie, de ongelijke verdeling van rijkdom en het grondbezit tijdens haar regeerperiode en die van haar opvolgers niet aangepakt. De huidige president is Rodrigo Duterte. Hij werd in 2016 gekozen als opvolger van Benigno Aquino III. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne dat hij met harde hand zou gaan regeren, om de criminaliteit in het land een halt toe te roepen.

In februari 2020 kondigde het land aan een onafhankelijker koers te willen varen ten opzichte van de Verenigde Staten, die officieel werden geïnformeerd dat het de militaire samenwerking wilde opzeggen die was vastgelegd in de Visiting Forces-overeenkomst die voorziet in stationering van Amerikaanse troepen in het land en het frequent ondernemingen van gezamenlijke oefeningen. President Rodrigo Duterte wil zijn blik meer richten op China, terwijl hij ondertussen meer afstand neemt van de voormalige koloniale heerser

Geologie

De wateren die de Filipijnen omringen zijn de Filipijnenzee in het oosten, de Celebeszee in het zuiden, de Suluzee in het zuidwesten en de Zuid-Chinese Zee in het westen en noorden. De omringende zeeën zijn op enkele plekken zeer diep. Dicht langs de oostkust ligt de Filipijnentrog (10.497 m) die tot de diepste plekken ter aarde behoort. Ook de Suluzee (5000 m) en de Zuid-Chinese Zee (5559 m) zijn erg diep. De eilandengroep strekt zich uit van noord naar zuid uit over 1850 km en van oost naar west over maximaal 965 kilometer. De totale oppervlakte van de Filipijnen is 300.000 km². Hiervan is 298.200 km² land en 1800 km² water. Van de 7.107 Filipijnse eilanden hebben er 3144 een naam en zijn er ongeveer 1000 bewoond. De twee grootste eilanden Luzon (104.688 km²) en Mindanao (94.630 km²) beslaan samen ongeveer twee derde van de totale oppervlakte. De grootste eilanden hierna zijn: Samar (13.080 km²), Negros (12.710 km²), Palawan (11.785 km²), Panay (11.515 km²), Mindoro (9735 km²), Leyte (7214 km²), Cebu (4422 km²) en Bohol (3269 km²). De hoofdstad manila ligt op Luzon aan de Baai van manila.

Het landschap van de Filipijnen wordt gedomineerd door heuvels en bergen. Slechts ongeveer 35% van het oppervlakte is vlak. Het ontstaan van dit landschap heeft te maken met het ontstaan van de Filipijnse archipel als gevolg van het naar elkaar toe bewegen van de Filipijnse Plaat en de Euraziatische Plaat. Door deze subductie is een netwerk van diepe troggen in de oceaan ontstaan, waarvan de Filipijnentrog voor de oostkust van Luzon de diepste en bekendste is. Naast deze troggen hebben zich diverse eilandbogen gevormd die samen het grootste deel van de Filipijnen omvatten. Tegelijk met de gebergtevorming trad ook veel vulkanisme op. De Filipijnen maken deel uit van de zogenaamde Ring of Fire en kennen enkele tientallen actieve vulkanen, waaronder Mount Pinatubo, die in 1991 met verwoestende kracht uitbarstte; Mount Mayon, een vulkaan met een bijna perfecte kegelvorm, en Mount Taal. Een ander effect van de platentektoniek zijn de regelmatig voorkomende aardbevingen.

Bevolking

Ongeveer 80% van de inwoners van de Filipijnen zijn van Maleise afkomst. Hun voorouders kwamen enkele duizenden jaren geleden middels enkele volksverhuizingen van het vasteland van Zuidoost-Azië en het huidige Indonesië naar de Filipijnse archipel. In de loop der tijd zijn er zo'n 100 etnische groepen ontstaan, die zich van elkaar onderscheiden door hun taal en cultuur. De grootste daarvan zijn de Tagalogs (28,3%), de Cebuano's (9%), de Ilocano's (7,6%), de Bisaya (7,5%), de Ilonggo's (6%), de Bicolano's en de Waray-Waray. Ook leven in het land enkele tientallen inheemse oorspronkelijk bevolkingsgroepen, waaronder de Ifugao en de Bontoc in het bergachtig noorden van Luzon en de Lumads, de Mangyan, de Bajau en de T'boli op Mindanao. De diverse negrito-volkeren, zoals de Aeta op Luzon; de Ati van de Visayas, de Batak op Palawan en de Mamanwa op Mindanao, worden beschouwd als afstammelingen van de vroegste bewoners van de archipel. Het land kent een grote minderheid van Chinese-Filipino's, hun aantal wordt geschat op twee miljoen. Het land telt ook nog 22 miljoen mensen die deels Chinees bloed hebben.

De bevolkingsgroei van de Filipijnen was in de jaren 80 en in de jaren 90 respectievelijk 2,35% en 2,34%.[19] De geschatte bevolkingsgroei in 2007 was 1,8% per jaar met 24,5 geboorten per duizend mensen.[13] De levensverwachting bij de geboorte in de Filipijnen was in 2009 naar schatting gemiddeld 71,09 jaar.[13] Een vrouw wordt gemiddeld 74,15 jaar, terwijl een man een levensverwachting van 68,17 jaar heeft.

Talen

In totaal worden er op de Filipijnen 172 inheemse talen en dialecten gesproken, die alle behoren tot de Austronesische taalfamilie. Andere talen die er gesproken worden, zijn onder andere Engels, Chinees (Mandarijn en Hokkien) en Spaans, de laatste met de lokale creooltaal Chavacano.

Sinds 1939 ondersteunt de overheid het gebruik van de officiële nationale taal om de nationale eenheid te bevorderen, het Filipijns, dat gebaseerd is op het Tagalog. De poëet Francisco Balagtas (1788-1862) wordt dikwijls beschouwd als het Tagalog-equivalent van William Shakespeare. Zijn beroemdste werk is het vroeg-19e-eeuwse Florante at Laura. Het Filipijns wordt op alle scholen onderwezen en wordt steeds meer algemeen geaccepteerd, vooral als tweede taal en eenheidstaal voor een zeer gemengde bevolking. Het Engels is de tweede officiële taal en wordt onder meer gebruikt door de overheid, in het onderwijs en binnen de handel.

Klimaat

De Filipijnen hebben een tropisch klimaat, dat wordt gekarakteriseerd door een hoge gemiddelde temperatuur, een hoge luchtvochtigheid en overvloedige regenval. Van maart tot en met mei is het in grote delen van de Filipijnen erg warm. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen als gevolg van de moesson. Van december tot en met februari is het op veel plekken juist droger en koeler. De warmste maand is mei en de koelste maand januari. De gemiddelde temperatuur op zeeniveau is 26,6° Celsius, maar in de bergen is de gemiddelde temperatuur lager. Zo is de gemiddelde temperatuur in Baguio, dat op zo'n 1500 meter hoogte ligt, slechts 18,3 °C. Deze stad is daarom een populair toevluchtsoord geworden gedurende de hete maanden. De gemiddelde hoeveelheid neerslag in de Filipijnen is in tegenstelling tot de temperatuur erg afhankelijk van de locatie en varieert van 1000 tot 5000 millimeter per jaar. Een groot deel van de Filipijnen bevindt zich in de zogenaamde tyfoongordel, een gebied waarlangs elk jaar vele tropische stormen en zo'n negentien tyfoons vanaf de Stille Oceaan langs de Filipijnen naar het noordwesten trekken. Gemiddeld trekken acht à negen tyfoons direct over Filipijns grondgebied. De schade van dergelijke tyfoons is vaak groot, als gevolg van de enorme windsnelheden en regenval in korte tijd. Dit veroorzaakt, met name in ontboste gebieden, overstromingen en modderstromen, die hele dorpen kunnen wegvagen. Ook grote delen van Metro Manilla en andere stedelijke gebieden komen regelmatig blank te staan ten gevolge van de tyfoons. Davao en het grootste deel van Mindanao liggen zuidelijk van de tyfoongordel en worden dus niet rechtstreeks getroffen.

Maateenheden

De Filipijnen gebruiken meestal het metrisch systeem.

Elektriciteit

220 volts a/c is de algemene standard. 110 volts a/c wordt soms ook gebruikt, meestal in hotels waar ze beiden voorzien.

Adapters naar Europese stekkers zijn algemeen verkrijgbaar en niet duur.

Munteenheid

De munteenheid op de Filipijnen is de Peso (PhP, ₱). Munten bestaan in: ₱ 1, ₱ 5and ₱ 10. Biljetten: ₱ 20, ₱ 50, ₱ 100, ₱ 500 and ₱ 1,000 pesos.

Vreemde munten kan je bijna overal omwisselen. Meestal geven de kleinere pandjeshuizen een betere wisslekoers dan hotels en resorts.

De meeste grote winkes, restaurants, hotels en resorts aanvaarden kriedtkaarten zoals American Express, Visa en MasterCard.

Kantooruren

De meeste ondernemingen zijn open van 8:00 am tot 5:00 pm op weekdagen en van 8:00 am tot de middag op zaterdag. Banken zijn open van 9:00 am tot 3:00 pm van maandag tot vrijdag. Vergeet uw paspoort niet wanneer u naar de bank gaat. De posterijen zijn open van 8:00 am tot 5:00 pm op weekdagen en van 8:00 am tot de middag op zaterdag. De Filipijnen gebruiken postcodes, gebruik ze als je lokaal iets wil verzenden.

Opmerking: Standaard middagpauze is van 12:00 to 1:00 pm.

Kleding

Filipino's kleden zich naargelang het weer. Gewone kledij gedurende de dag voor vrouwen zijn lichte bloesjes en korte broek of rok. Mannen dragen gebruikelijk een t-shirt met kraag over een broek.

Godsdiensten

Als gevolg van de eeuwenlange koloniale overheersing door de Spanjaarden is het grootste deel van de inwoners van de Filipijnen katholiek: ruim 80 procent van de bevolking is volgeling van de Rooms-Katholieke Kerk in de Filipijnen en nog eens 3 procent behoort tot de hiervan afgesplitste Iglesia Filipina Independiente. Het land is daarmee na Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld en bovendien het enige overwegend katholieke land in de regio. Zo'n zes procent van de bevolking is protestants. De protestantse gemeenschappen ontstonden aan het begin van de 20e eeuw door het werk van Amerikaanse zendelingen, nadat het land in handen van de Verenigde Staten was gekomen.

De islam is op één na de grootste religie van het land. Moslims vormen zo'n 5,57 procent van de bevolking maar de Nationale Commissie over islamitische Filippino's houdt het op 10 procent volgens een rapport uit 2012. Zij wonen voornamelijk op het zuidelijke eiland Mindanao, Bangsamoro, de Sulu-eilanden en het zuidelijke deel van Palawan. De meeste Filipijnse moslims zijn soennitische moslims.

De rest van de bevolking is boeddhistisch (met name de Chinese minderheid) of niet-gelovig.

Natuur / Stranden

beach

Eens uit de drukke stad, kan je genieten van de fantastische natuur die de Filipijnen te bieden heeft. Watervallen, witte stranden, kristalhelder water, bronnen, tropisch regenwoud, de Filipijnen hebben het allemaal! Om dan nog maar te wijgen van de wondermooie onderwaterwereld! Meer hierover op andere pagina's van deze website!

De flora en fauna van de Filipijnen worden gekenmerkt door een hoge biodiversiteit. Gunstige landschappelijke en klimatologische omstandigheden hebben geleid tot de aanwezigheid van veel verschillende planten- en diersoorten. De geïsoleerde ligging van de eilandengroep heeft er bovendien voor gezorgd dat een relatief groot deel van de in de Filipijnen voorkomende dieren en planten zich sterk heeft gespecialiseerd. Veel van deze endemische planten- en diersoorten worden echter ernstig bedreigd. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is de grootschalige ontbossing van de Filipijnen door (illegale) houtkap, mijnbouw en landbouw. Rond 1900 was nog zo'n 210.000 km² (70%) van het land bedekt door oerwouden. In 2009 was dat gebied met een factor tien afgenomen tot 21.000 km² (7%). Vanwege de hoge biodiversiteit en de grote afname van de natuurlijke leefomgeving van veel soorten werden de Filipijnen door Conservation International uitgeroepen tot een van de 25 biodiversiteit-hotspots van de wereld.

Keuken

De Filipijnse keuken is in de loop der tijd geëvolueerd tot een mix van traditionele en buitenlandse invloeden uit de keukens van voormalige kolonisatoren Spanje en de Verenigde Staten en naburige Aziatische landen, zoals China. Maaltijden variëren van erg simpel, zoals gezouten vis met rijst tot complexer, zoals de paellas en cocidos die speciaal voor de lokale fiestas worden bereid. Populaire gerechten zijn onder andere lechon, adobo kip of varkensvlees, sinigang, kare-kare, tapa, krokante pata, pancit, loempia en halo-halo. Enkele veelgebruikte lokale ingrediënten zijn calamondins, kokosnoten, saba (een kleine soort bakbanaan), mango's, bandeng en vissaus. Hoewel er in de Filipijnse keuken zeker gebruikgemaakt wordt van specerijen zijn de gerechten niet zo heet als die van sommige buurlanden.

In de Filipijnen wordt in tegenstelling tot veel van de buurlanden geen gebruik gemaakt van eetstokjes, maar van bestek. Vanwege de samenstelling van de Filipijnse maaltijden, met veel rijst en stoofschotels, gebruikt men echter vaak een combinatie van lepel en vork in plaats van mes en vork. In plattelandsgebieden wordt ook nog wel op een meer traditionele manier, met de hand, gegeten

Enkele voorbeelden:

Adobo

Adobo

Dit is een Filipijns gerecht dat iedereen zou moeten kennen. Het bestaat uit gestoofd vlees (meestal kip, varken of een combinatie van beiden) vermengd met soya saus, azijn. Voeg wat paprika's en basilicum toe en klaar is Kees!

Lechon

Lechon

Zoals Adobo is ook Lechon een heel populair gerecht. Lechon is gebraden speenvarken met een perfect krokante huid en sappig vlees. Een van de beste Lechon kan je vinden op Cebu eiland, of bij de talrijke fesstjes van Filipino's.

Sinigang

Sinigang

Sinigang is een zure soep, die karakteristiek is voor de Filipijnse keuken. Het is een gerecht dat dateert van voor de Spaanse overheersing. Verschillende regio's van de Filipijnen hebben hun eigen lokale variant van Sinigang.

Het gerecht kan gevuld worden met verschillende combinaties van vlees en/of groenten, en is relatief simpel te maken. De zure smaak wordt doorgaans verkregen door het gebruik van tamarinde.

Crispy Pata

Crispy Pata

Als het moeilijk is om van een gans speenvarken te etenm dan is Crispy Pata het alternatief. Het bestaat uit een bijna compleet varkensbeen, gekookt tot perfectie. Dien op met soya saus en azijn, eventueel met wat llok en chili pepers aan de kant.

Sisig

Sisig

Fijngehakte wangen van het varken die met kruiden en specerijen worden gekookt en nog sissend worden opgediend op een hete plaat.

Pancit Guisado

Pancit

Pancit is geroerbakte of gewokte pasta. Roerbakken, wokken of omscheppend bakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok, in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd.

De gewokte noedels worden aangvuld met groenten en vlees (alles gekookt in bouillon, soya sausen vissaus). Bij het opdienen kan je er calamansi (citroenachtige vruccht) over uitpersen.

Varkensbarbeque

Pork

Filipino's eten vaak varkensbarbeque als een tussentijdse snack. Op vele plaatsen kan je dit varkensvlees aan een stokje, gegrild op de grill, verkrijgen.

Bistek Tagalog

Bistek Tagalog

Bistek Tagalog of Filipijnse steak is een lekkere mix van zoutige, zurige en zoete smaken. Het vlees wordt dun gesneden en gemarineerd in een mengeling van soya saus en calamasi, en dan overgoten met gekarameliseerde ajuinen.

Beef caldereta

Beef Caldereta

Kaldereta is Filipijns stoofvlees verrijkt met tomatensaus en leverpastei. Geitenvlees kan ook gebruikt worden in plaats van rundsvlees. Er worden eveneens groenten, zoals wortelen, paprika's en aardappelen toegevoegd.

Chicken Inasal

Chicken

Dit is een gegrilde kip opgevuld met een speciale marinade van azijn, clamasi, gember en citroengras. Het heeft een smakelijke bruine kleur die het krijgt door het gebruik van annato olie. Dien op met rijst en pikante azijn voor meer pit.

Lechon Kawali

Lechon Kawali

Indien je niet in de mogelijkheid bent het varken te roosteren op de grill, dan kan je het varken nog altijd klaarmaken in de wok (Kawali). Het varkensvlees (buik) wordt gekookt in water (gewoonlijk met laurierblaadjes, peperkorrels en zout) tot het zacht is. Nadat we het hebben laten drogen in open lucht, frituren we de varkensbuik tot hij goudbruinkleurig is. Bedoeling is dat de huid krokant is en het vlees zacht. Dien op met gravy of pikante azijn.

Loempia

Lumpia

Een ander gerecht dat vaak voorkomt bij filipijnse samenkomsten is hun versie van de loempia. Deze gefrituurde loempia's worden gevuld met fijngehakt vlees en groenten en opgediend met een zoetzure dompelsaus.

Nachtleven

Als je naar de Filipijnen komt voor het bruisende nachtleven , dan ben je op het eerste zicht beter af rond of in de grote steden, zoals Manila (Makati of Ermita), Angeles en Clark (Subic Bay) in Luzon, Cebu City op Cebu, Dumagutete en Bacolod op Negros eiland, Tagbilaran en Alona Beach op Bohol, Puerto Galera op Mindoro en Davao op Mindanao.

Ander nachtleven is meestal geconcentreerd rond populaire toeristische bestemmingen, zoals Moalboal in het zuiden van Cebu, Boracay, Puerto Galera etc. Op deze plaatsen heb je het voordeel het nachtleven te combineren met de prachtige natuur zoals stranden, regenwoud, watervallen en de onderwaterwereld.

Omdat we op deze website focussen op reizen in de Filipijnen, gaan we hier niet dieper in op het nachtleven. Indien je meer informatie wenst over het nachtleven heir en je wil je vakantie combineren met nachtleven, aarzel niet om ons een mailtje te sturen. Wij helpen je dan zo goed mogelijk verder.

Hoe geraakt u hier?

Met het vliegtuig natuurlijk!

Er zijn een veelheid van vluchten vanuit alle continenten naar de grootste hubs in Azie, zoals Kuala Lumpur (Maleisie), Hong-Kong, Singapore, Incheon (Zuid-Korea), Bangkok (Thailand), Taipei (Taiwan). Vanuit deze hubs heb je verscheidene vluchten (eveneens low cost) naar Manila en Clark (regio Luzon), Cebu City (regio Visayas) en Tagbilaran (Bohol - regio Visayas).

Heden is er eveneens een rechtstreekse vlucht vanuit Londen (LHR) naar Manila (NAIA), uitgevoerd door Philippine Airlines (PAL).

Indien u hulp nodig hebt bij het boeken van een vlucht, aarzel niet ons te contacteren.

Hoe reis ik hier rond?

Door de lucht

Als gevolg van de grootte van het land, de vele eilanden waaruit de archipel bestaat en de ligging ten opzichte van het vasteland van Azië wordt in de Filipijnen veelvuldig gebruikgemaakt van de luchtvaart om zich binnen en buiten het land te verplaatsen.

Luchtvaartmaatschappijen

Naast de vele buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op en in het land vliegen, heeft de Filipijnen de volgende lokale maatschappijen:

  • Philippine Airlines (PAL)
  • Air Philippines
  • Cebu Pacific
  • Zest Airways
  • Air Asia

Met de boot

Het vervoer over water komt in de Filipijnen logischerwijs erg veel voor. Tot aan de ontwikkeling van de luchtvaart begin 19e eeuw was de een schip de enige manier om het land te bereiken. De eerste Europeanen onder leiding van Ferdinand Magellaan bereikten per zeilschip de archipel. Daarvoor hadden de Chinezen en de Moren het land al op die manier ontdekt. Tegenwoordig gaat nog steeds veel vervoer in de Filipijnen per boot. De belangrijkste havens voor internationaal scheepvaartverkeer zijn die van Manilla (Port of Manila en Eva Macapagal Port Terminal). Ook steden als Batangas City, Cagayan de Oro, Cebu City, Davao City, Guimaras Island, Iligan, Iloilo City, Jolo, Legazpi City, Lucena, Puerto Princesa City, San Fernando, Subic Bay, Zamboanga City, Matnog, Allen, Ormoc, en Lucena hebben levendige havens.

Veel van het vervoer over water in de Filipijnen gebeurt met de zogenaamde outrigger (ook wel: bangka). Dit is een type kano met een of meerdere drijvers langs de zijkant bevestigd aan een of beide zijden van de boot. De outrigger heeft een veel grotere stabiliteit en zeewaardigheid ten opzichte van de traditionele kano. Kleine boten hebben vaak slechts 1 drijver aan bakboordzijde, terwijl grotere boten er een aan beide zijde hebben.

Er zijn grote veerboten tussen de grote steden op de Filipijnen. We hebben onder andere deze maatschappijen:

Met de bus

Busreizen kunnen oncomfortabel en traag zijn, maar je ziet wel veel van het landschap. Bussen zijn overal en het is zeer makkelijk ze te nemen.

By jeepney, FX taxi and tricycle

jeepney

De jeepney is een typisch Filipijns openbaarvervoermiddel dat veelvuldig gebruikt wordt binnen en buiten de stad. De kleurige verlengde jeeps zijn van oorsprong overblijfselen van de na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen achtergelaten jeeps. Tegenwoordig worden de jeepneys in speciale fabrieken in de Filipijnen gemaakt. Hoewel een jeepney niet zo groot is als een bus, lukt het de chauffeur en zijn maatje toch vaak om veel mensen aan boord te krijgen. In de jeepney zijn meestal twee tegenover elkaar geplaatste banken langs de zijkanten om op te zitten. Als deze vol zijn worden, vooral op de routes buiten de stad, de mensen op kleine krukjes in het middenpad geplaatst. Daarnaast kunnen nog meer passagiers meegenomen worden door het dak te gebruiken of achter de jeepney te gaan hangen.

FX taxis zijn 'fixed-rate' Toyota minibusjes met aircon die je van de ene terminal naar de andere brengen. Meestal zullen de chauffeurs wachten tot het busje vol is alvorens te vertrekken. Wens je wat meer plaats, bijvoorbeeld voor je bagage, dan kan je ook een extra plaats kopen. Of onderhandel met de chauffeur voor een private rit.

Tricycles

tricycle

Een andere vorm van openbaar vervoer is de Filipijnse tricycle. Dit is een veelvoorkomende vervoermiddel dat ideaal is voor kortere routes en op kleinere wegen waar bussen en jeepneys niet rijden. Een Filipijnse tricycle is een motorfiets met zijspan en een overkapping. Met een tricycle kunnen na wat passen en meten tot 5 personen vervoerd worden.

Met de auto

Het is perfect mogelijk in de grotere steden om een auto te huren. Dit zal ongeveer ₱2000 kosten per dag. Hou er wel rekening mee dat het verkeer hier nogal chaotisch kan zijn, en dat er dieren en zelfs kinderen soms onaangekondigd op de weg verschijnen. Rijd dus zeker defensief! Vergeet zeker niet je rijbewijs mee te brengen. Dit is geldig voor 3 maanden. Als je langer hier verblijft, moet je een lokaal rijbewijs aanschaffen.

Een andere, waarschijnlijk veligere optie, is om een auto te huren met chauffeur. Dit kan al vanaf ₱1600 (exclusief brandstof, parkeer- en tolgeld, tip en snacks chauffeur ...)

Visum

Burgers van landen met diplomatieke relaties met de Filipijnen kunnen zonder visum het land binnen voor maximaal 30 dagen. Je paspoort dient wel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na aankomst en met bewijs van een retour ticket.

Verlenging van visum is makkelijk ter platse te regelen. Je hoeft enkel naar een lokaal imiigratiekantoor te gaan. Tegen betaling kan je hier voor een bepaalde duur jhe verblijf verlengen. Indien je wenst kan je ook een visum aanvragen bij je lokale Filipijnse ambassade of consul in je land van herkomst. Indien je hulp nodig hebt, aarzel niet ons te contacteren.