Liveaboards op de Filipijnen, een selectie

Tubbataha Reefs

Tubbataha reefs

Tubbataha reefs Underwater map Foto van Bluenomads.org

Tubattaha Reefs Natural Park is een beschermd gebied op de Filipijnen, midden in de Sulu-zee en staat op de werelderfgoedlijst. Het is een uniek voorbeeld van een atolrif met een zeer hoge dichtheid aan mariene soorten. Sinds Tubbataha eind jaren '70 door duikers werd ontdekt, zijn het de meest opmerkelijke koraalriffen ter wereld geworden.

CNN-reissite CNNgo.com beschouwt het als een van de acht beste duiklocaties ter wereld vanwege zijn buitengewone biodiversiteit en adembenemende onderwaterlandschappen. Het is het eerste zeegebied dat werd erkend als nationaal park, dat op 11 augustus 1988 door president Corazon Aquino werd uitgeroepen. Het nationale park werd in 2007 ook genomineerd voor de Nieuwe 7 Natuurwonderen. In 1999 werd het door de Ramsar-conventie vermeld als een van de Wetlands of International Importance. Het werd in december 1993 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst en valt onder het beschermende beheer van het Ministerie van Nationale Defensie (DND) van de Filipijnen.

Het park is zo geïsoleerd is dat het alleen bereikbaar is via liveaboard (ongeveer 10 uur van Puerto Princessa). Hierdoor zijn er geen dagjestoeristen en wordt het rif meer bewaard dan wanneer het zich dicht bij land zou bevinden . Het park zelf bestaat uit twee koraalatollen - het noordelijke atol en het zuidelijke atol - en de Jessie Beazley-riffen iets verder naar het noorden. Deze riffen herbergen een zeer hoge dichtheid en biodiversiteit van het zeeleven en dus een absoluut paradijs voor duikers!

Het rif heeft meer dan 600 vissoorten en 300 koraalsoorten, en is tevens een broedplaats voor karetschildpadden, groene schildpadden en vele vogelsoorten. Het Noordelijke atol heeft een veldstation dat het hele jaar door bemand is en vaak brengen we hier een bezoek. We ontdekken hier onder andere meer over het behoud en de bescherming van dit kwetsbare mariene systeem. De riffen bestaan ​​uit eindeloze rifvlakten en verticale wanden die tot meer dan 100 meter diep gaan, evenals grote gebieden met diepe zee. Op de muren zijn voshaaien, hamerhaaien en walvishaaien te zien, terwijl de ondiepe riftoppen overlopen van kleurrijke rifvissen, roggen, mantaroggen, schildpadden en nog veel meer. Enorme scholen jackfish en snapper zwemmen er ook rond, eveneens scholen barracuda's.

Duiken kan een uitdaging zijn in de Tubbataha en er is alleen het kleine raam van maart tot midden juni dat de liveaboards daadwerkelijk naar buiten kunnen gaan, wanneer de zee kalm genoeg is. Als je het echter tijdens dit korte venster kunt halen, is dit waarschijnlijk een van de beste duikervaringen die je kunt hebben.

Wetenschappers bezoeken deze riffen sinds de jaren tachtig en uit hun onderzoek is gebleken dat in het natuurpark Tubbataha Reefs niet minder dan:

 • 600 soorten vis
 • 360 soorten koralen (ongeveer de helft van alle koraalsoorten ter wereld)
 • 11 soorten haaien
 • 13 soorten dolfijnen en walvissen
 • 100 soorten vogels
 • nestelende groene zeeschildpadden

Prijs en beschikbaarheid

Duiken in Tubbataha-riffen is niet zo goedkoop, omdat het erg afgelegen is. Meestal vertrekken we vanuit Puerto Princesa, Palawan voor een boottocht van 10 tot 12 uur. Als we daar vroeg in de ochtend aankomen, beginnen we met duiken, meestal 3 tot 4 duiken per dag. Nachtduiken wordt niet aanbevolen. Als het weer het toelaat, gaan we 6 dagen duiken.

Prijs start vanaf ongeveer 2300 euro voor 6 duikdagen / 7 nachten. Informeer per e-mail voor bijgewerkte schema's en prijzen.

Wij adviseren om lang genoeg op voorhand te informeren en te boeken. Er zijn immers een beperkt aantal duikers per seizoen toegelaten, en ook het tijdsvenster is kort (Maart tot en met Juni). Contacteer ons voor meer info.

Cagyancillo

Cagyancillo

Sulu Sea Underwater map Foto van Bluenomads.org

De Cagayan-eilanden liggen op de 500 km lange en 30 km brede Cagayan-kam, die Cagayancillo verbindt met het Tubbataha-rif en Borneo. Deze bergkam werd gevormd door vulkanen die duizenden jaren geleden zijn uitgestorven. Sommige delen zijn teruggezonken in de oceaan, ingestort en / of geërodeerd en koralen groeiden honderd meter omhoog naar het oppervlak en vormden deze bergkam, de atollen en de riffen.

De Cagayan-groep ligt ongeveer 120 km ten westen van Sipalay en bestaat uit 31 eilanden, waarvan er maar een paar bewoond zijn. Hun topografie is plat en bedekt met alleen struiken en palmbomen. Sommige landschappen doen een beetje denken aan de Malediven. Het klimaat is droog van december tot april en een beetje vochtiger van mei tot november.

De duikplekken zijn vergelijkbaar met die van het zuidelijk gelegen Tubbataha Reef Park. Prachtige koraaltoppen die overgaan in verticale muren die honderden meters diep afdalen. Dit gebied herbergt meer dan 500 vissen en 380 zachte en harde koraalsoorten. Wit- en zwarttiphaaien, grijze rifhaaien, tonijnen, jags, baarzen, napoleons, bumperkoppen, langoesten in hun hol, roggen en zoogdieren zoals dolfijnen noemen Cagayan hun thuis. We hebben de afgelopen jaren een groot aantal ontmoetingen gehad met walvishaaien, hamerhaaien en manta's. Een van de grote hoogtepunten is zeker de meer dan enorme en talloze gorgonen.

De waterkwaliteit is natuurlijk erg goed zoals je zou verwachten ver van de hoofdstroom en het zicht is over het algemeen 40-45 meter. Easydiving, onze partner, is de enige operator die Cagayan jarenlang regelmatig aanbiedt. U hoeft de riffen dus niet met iemand anders te delen.

Accommodatie en catering

Eenvoudige maar zeer schone en gezellige tweepersoonskamers in strandhuisjes wachten op u. Zij zullen u de paradijselijke sfeer geven die U van de Filipijnen mag verwachten!

Omdat deze eilanden vrij afgelegen zijn, kunt u genieten van eenvoudig maar voortreffelijk en lekker eten. Terug naar de roots maar in stijl!

Tijdens het duiken zijn non-stop snacks, sandwiches, fruit, water, frisdrank, koffie en thee beschikbaar. Alcoholische dranken zoals deco-bier zijn na het duiken verkrijgbaar en uiteraard niet bij de prijs inbegrepen.

Duiken

Elke ochtend varen we uit. Na de eerste duik kan je genieten van het ontbijt aan boord. Aangezien de eerste duiken van de dag relatief diep zijn, doen we meestal 3 duiken per dag plus een nachtduik. Dit is uiteraard volledig aan te passen aan de wensen van de groep. We hebben compressoren aan boord, ultramoderne communicatie- en veiligheidsapparatuur en EHBO- en zuurstofkits. Als je terug naar de kust komt, blijft al het materiaal op de boot en ben je vrij om de charmante lokale bevolking te ontdekken en nieuwe relaties op te bouwen.

Op uw laatste duikdag zijn we uiterlijk om 14.00 uur uit het water om een ​​veiligheidstijd van meer dan 18 uur te kunnen observeren voordat we op de 6e dag terugvliegen naar Sipalay.

Transfers

Voor uw transfer heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van een VIP-vluchttransfer met een 6-persoons Cessna van de landingsbaan van Sipalay naar de landingsbaan van Cagayancillo. Deze schiitterende vliegreis duurt ongeveer 25 adembenemende minuten nadat we je per busje naar de landingsbaan hebben gebracht.

Aan het einde van je reis vliegen we je terug naar Sipalay en rijden je naar Easy Diving and Beach Resort, waar deze prachtige reis zal eindigen met een welkomstdrankje op ons prachtige witte strand.

Visayas safari

Visayas Safari

6 dagen duiksafari Negros - Bohol - Cebu

Vaar met ons door het "epicentrum" van de mariene biodiversiteit op aarde, de Visayan-archipel. De eilanden Negros, Bohol en Cebu behoren tot de koraaldriehoek waar meer dan 12.000 vissoorten leven. Wees voorbereid op geweldige service, goed zicht, kleurrijke koralen, scholen vissen, grote roofdieren en kleine beestjes.

Vanaf oktober tot en met mei pendelen de safariboten Royo en Goya regelmatig tussen Sipalay (Negros) en Moalboal (Cebu) heen en weer. Binnen 6 dagen zie je de beste duikplekken die de regio te bieden heeft, waaronder Dauin, Apo Island, Siquijor Island, Balicasag Island, Panglao Island, Sumilon Island, Sunken Island en Pescador Island. Zelfs een reis naar de Kawasan-watervallen in de jungle van het Matutinao-natuurpark in Cebu is inbegrepen, met een extra optie om de Chocolate Hills of Bohol te bezoeken. Apo Island is een van 's werelds bekendste door de gemeenschap georganiseerde maritieme heiligdommen en als zodanig is het goed gedocumenteerd door de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap. Momenteel herbergt het eiland meer dan 650 gedocumenteerde vissoorten en naar schatting meer dan 400 soorten koralen.

Op Panglao ontdekte het Panglao Marine Biodiversity Project dat Panglao alleen al meer mariene biodiversiteit heeft dan Japan en de Middellandse Zee. Voor iedereen die de Chocolate Hills van Bohol wil zien, kan tegen een toeslag een dagtocht worden georganiseerd.

Sumilon Island bestaat uit 24 hectare weelderig tropisch woud, omgeven door een verbazingwekkende verzameling mariene flora en fauna in heldere en azuurblauwe wateren.

In short:

 • WAT? 6-daagse safari van Moalboal naar Sipalay en Sipalay naar Moalboal, via Bohol
 • WANNEER? Van oktober tot mei
 • HOE VAAK? Wekelijks
 • SAFARI BOTEN: Goya and Royo
 • DUIKPLAATSEN: Sunken Island, Sumilon Island, Apo Island, Balicasag Island, Alona Beach, Pescador Isand
 • HOOGTEPUNTEN: Sumilon Island, Apo Island, Balicasag Island
 • SPECIALS: Excursie naar de Kawasan Falls en Chocolate Hills (optioneel)
 • INBEGREPEN: duiken zonder limiet, alle maaltijden, excursies aan wal, accommodatie in een strandresort
 • EXCLUDED: huur duikuitrusting, kosten voor maritiem park, drankjes aan wal

Prices

Informeer voor de huidige prijs. We kunnen groepskortingen aanbieden voor 10 of meer duikers.

Apo Reef

Apo Reef

Apo reef Underwater map Foto door Bluenomads.org